• 253-858-7472
You are here: Home /Blog/French River Visitor Center utilizes SIPs and unique terraced design

French River Visitor Center utilizes SIPs and unique terraced design

french river2

Photos by Tom Arban

Built on a sloped outcrop of exposed granite, the visually stunning French River Visitor Center utilizes structural insulated panels (SIPs) as part of its unique design. Baird Sampson Neuert Architects designed the project that sits on Ontario’s French River, a prominent physical and cultural landmark situated outside of Alban, Ontario. The 8,500 sq. ft. visitor center is cleverly designed to seamlessly integrate itself into the natural landscape.

To account for the sloped topography of the area, the building is comprised of several terraces. The terraces connect both indoor and outdoor areas used for exhibits and programs, including an outdoor amphitheater. Built with SIPs and a heat recovery system, the structure provides an energy conservation strategy that exceeds current Canadian Model National Energy Code for Buildings (MNECB) by 40%.

To read more and view some great pictures click here.

SIPA Website Sponsors